Markalar, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için, lojistik partnerlerini çevreci taşıma modlarında hizmet verenlerden seçiyor. Demiryolunu stratejik büyüme alanı olarak belirleyen Omsan da 2021’de raylardan %10’u aşkın pay alarak özel sektör lideri oldu. Şirket, denizyolunda da iş hacmini 8 kat artırdı. Büyümenin önemli anahtarlarından biri de dijitalleşme oldu.
Global bir marka olma hedefi koyan Omsan Logistics’te yatırımlar hızlandı. Yatırım ve büyümenin odağında ise çevreci taşıma modları var. Omsan Logistics Genel Müdürü Cömert Varlık “Yeşil demiryolu taşımacılığını stratejik büyüme alanı olarak belirleyerek, yatırım planlarımızda öncelik veriyoruz. Demiryolu taşımacılığına yönelik elektrikli lokomotif, vagon ve konteyner özmal ve kiralık filo faaliyetlerimizi odağımıza alarak; iş hacmimizi artırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Omsan, lojistik talebinin hızlandığı 2021 yılında, operasyonlarını tüm taşıma modlarında bir önceki yıla oranla artırdı. Ancak en fazla büyüme çevreci taşımalardan geldi. Geçen yıl Marmaray üzerinden Avrupa’dan Asya’ya ilk otomobil taşımacılığını gerçekleştirerek kendi alanında bir ilke imza atan Omsan, özel tren işletmeciliği kapsamında operasyonel iş hacmini artırdı ve Türkiye’deki toplam demiryolu ile gerçekleştirilen taşımalar içerisinde yüzde 10’un üzerinde pay alarak, özel firmalar içinde lider oldu. Şirket, bir diğer çevreci taşıma modu olan denizyolunda da gerek özmal gerek kiralık gemilerle yürüttüğü operasyon hacmini yaklaşık 8 katına çıkardı. Cömert Varlık “Araç elleçleme, ihracat araçlarının limanlara taşınması gibi alanlarda kapasitemizi, iş hacmimizi artırdık. 2021 yılında yaklaşık 800 bin araç hareketini yönettik.” dedi.
Omsan Logistics olarak karbon ayak izini asgari seviyeye düşürmenin yollarını aradıklarını vurgulayan Varlık, “Bakımlarını periyodik olarak takip ettiğimiz filomuz, çalışan davranışlarını geliştirmeye yönelik uygulamalarımız, yeşil taşımacılık faaliyetlerimiz, tesislerimizdeki modern altyapımızla hizmet veriyoruz. Bunun yanı sıra sektörde yoğun olarak yürütülen karayolu taşımalarının payının azaltılarak, çevre etkisi daha az olan demiryolu, denizyolu taşımacılığının payının artırılması oldukça önemli. Biz bu konuda üzerimize düşeni yapıyor ve daha çevreci olan intermodal ve demiryolu taşımacılığı hizmetimizi yaygınlaştırıyoruz. Lojistikçilere düşen görevlere ek olarak “Avrupa Yeşil Mutabakatı Standartları”nın Türkiye’ye adapte edilmesi gerektiğinin önemli olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.
Peki, şirketin 2022 gündeminde hangi yatırımlar var? Cömert Varlık, bu yıla yönelik yatırım ve büyüme planlarını şöyle özetledi: “Hizmet yelpazemizi genişleterek tüm iş süreçlerimizde dijitalleşmeyi, müşteri memnuniyetini ve yetişmiş insan unsurunu odağımıza alarak sürdürülebilir büyümemizi devam ettirteceğiz. Yenilikçi uygulamalarımızla sektörün gelişimine katkı sağlamak öncelikli hedeflerimiz arasında bulunuyor. Müşteri sistemleri ile kısa sürede sağladığımız entegrasyon ve robotik süreç otomasyonu gibi uygulamalarla süreçlerimizi hızlandırıyoruz. Her geçen gün büyüyen e-ticaret sektörüne yönelik geniş kapsamlı hedeflerimizi gerçekleştirmek için de altyapı çalışmalarımızı yürütüyoruz. Nitelikli insan kaynağına, dijitalleşmeye yatırımlarımızı sürdürerek ve e-ticarete ağırlık vererek, mevcutta çok tecrübeli olduğumuz otomotiv yedek parça, perakende, telekomünikasyon alanlarında daha da güçlenmeye devam edeceğiz.”
Global yolculuk için yeni logo
Omsan Logistics, global büyüme hedefleri doğrultusunda logosunu da yeniledi. “2021 yılında hayata geçirdiğimiz başarıların altında yatan Omsan Logistics markasının ruhunu ve enerjisini, logomuza da yansıtmasını istedik” diyen Cömert Varlık, şu açıklamayı yaptı: “Yeni kurumsal kimliğimizi tanımlayan logoda farklı renklerden oluşan daire formu entegre hizmet alanları olan tüm dünyayı, daire formundan çizgisele doğru dönüşen hareketler ise hızla ilerlemeyi simgeliyor. Kırmızı renk ise OYAK güvenini temsil ediyor. Yeni logomuz altında daha büyük başarılara imza atacak ve global bir şirket olma vizyonumuza emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz.”
Robotik süreçlerle hata payını sıfıra indiriyor
Omsan’da büyümenin önemli anahtarlarından biri de dijitalleşme oldu. Bu alanda önemli yatırımlara imza atan şirket, temassız süreçler kapsamında 250 bin üzerinde dokümanı dijital ortama taşıdı. 60’ın üzerinde müşteri ve tedarikçinin sistemiyle entegrasyon gerçekleştirdi. Denizyolu konteyner taşımacılığında müşterilerin yüklerini online ve şeffaf takip edebilecekleri dijital yük takip uygulamasına geçti. Cömert Varlık, değişen iş dünyası gereksinimlerine şirket olarak ayak uydurabilmek için önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Dijital uygulamalar arasında; self servis uygulamalar, kiosklar, anlık araç izlenebilirliği, müşteri sistemi ile entegrasyon, RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) kullanımı öne çıkıyor. Varlık, “RPA kullanımı ile gerçekleştirilen işlerde hata payını sıfıra indirerek ve daha hızlı ilerleyerek müşteri memnuniyetini artırıyoruz. Kiosk uygulamasıyla, manuel yapılan araç kabul işleminin, çalışanlar tarafından self servis olarak yapılmasıyla, belgelerin basılmasına ve ofise girişe gerek kalmadan süreci tamamlıyoruz.” dedi.
Yurt dışında yatırımlar artacak
Şirket, yurt dışında da yatırımlarını artırıyor. Fas’ta hizmet verdikleri araç park sahalarına ilave olarak Romanya Mioveni’de yer alan özmal park sahasını 2021’de hayata geçirdiklerini hatırlatan Varlık, “Bu park sahasını müşterimizin ihtiyacına özel şekilde inşa ederek ve kullanılabilir hale getirerek müşterimizin fabrikadan çıkan araçlarını stoklamak için kullanılıyoruz. Diğer yandan Romanya’daki bu alanımız tüm müşterilerimizin kullanımına yönelik kiralama fırsatları sunabiliyor. Yurt içinde sektörde öncü olduğumuz otomotiv ve enerji taşımacılığı ile demiryolu hizmetlerini de aynı şekilde yurt dışında da verebilmek için altyapı yatırımlarımıza hız kazandırdık.” diye konuştu.
Terzi usulü depolama hizmeti
Depolama hizmetinde de terzi usulü müşteriye özel depolar ve otomasyon sistemleri dizayn ederek çalıştıklarına vurgu yapan Cömert Varlık, “Ürün toplama işlemlerinde akıllı eldivenler gibi giyilebilir teknolojilerden faydalanıyoruz. 2 binden fazla kullanıcısı olan e-lojistik portalı ile sipariş bazında işlem takibi yapıyor, 1.350 noktada kullandığımız iade yönetim sistemi ile entegrasyon sağlıyoruz.” açıklamasını yaptı.
Pandemiyle birlikte müşterilerin ürün ya da hizmetin çok daha ötesinde bir beklentisi olduğuna dikkat çeken Varlık, “Önümüzdeki dönemde müşteri talepleri 3 ana başlıkta şekillenecek: dijitalleşme, anlık izlenebilirlik ve sürekli bilgi akışı olarak sıralanabilir.” dedi.