1. OMSAN’ın otomotiv alanında verdiği hizmetler neler?

Otomotiv alanında lojistik sektörünün öncü markası olarak, araç taşıma, stoklama, yedek parça depolama ve dağıtımı faaliyetlerini uçtan uca entegre tedarik zinciri hizmeti şeklinde sunuyoruz. Stok sahalarında, PDI (Pre-delivery Inspection) olarak adlandırılan; müşteri teslimatı öncesi kontrollerini yaparak teslimata hazır hale getiriyoruz. Uluslararası taşımalarda; ithalat ve ihracat taşımalarına ilave olarak liman ve sahalar arası taşımalarını gerçekleştiriyoruz. Araçların yurt içi bayilere dağıtımını ve iade taşımalarını organize ederken, araç ve güzergah planlaması ve yük konsolidasyonu ile birlikte evrak, hasar, sigorta süreçlerini yönetiyoruz.

Fransa, Romanya ve Fas’ta bulunan şirketlerimiz aracılığıyla ve uzman insan kaynağımızla sadece Türkiye’de değil yurt dışında da hizmet veriyoruz. Tüm bu faaliyetleri gerçekleştirirken araç lojistik merkezlerimizi, özmal filo yapımızı ve geniş tedarikçi ağımızı entegre olarak kullanıyoruz.

2. Otomotiv lojistiğinde yeni planlarınız, projeleriniz ve hedefleriniz nelerdir? 

OMSAN Lojistik olarak her alanda müşteri memnuniyetini ön planda tutarak hizmetlerimizi entegre, dijital ve çevreci uygulamalarla sunmayı önemsiyoruz. Otomotiv alanında da çözüm ortağı felsefemizle sektörde ilklere imza atıyoruz. Örneğin geçtiğimiz sene Marmaray’ı kullanarak, herhangi bir aktarma yapmadan Avrupa’dan Asya’ya kıtalar arası otomobil taşıyarak dünyada bir ilke imza attık. 

Bunun yanında, hizmet yelpazemizi ve bunları sunduğumuz coğrafyayı genişletme hedefi içindeyiz. Yurt içindeki araç lojistik merkezi lokasyonlarımızı artırarak, müşterilerimize daha hızlı bir şekilde ekspertiz, dolu onarımı ve araç bakımı gibi daha kapsamlı alanlarda servis sunma çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Otomotiv yedek parça lojistiği kapsamında firmaların minimum stok seviyesiyle kesintisiz üretim yapmalarını destekleyecek şekilde alt yapımızı kuvvetlendirmeyi ve ‘Just In Time’ hizmet kapasitemizi artırmayı planlıyoruz. Depolama alanında yüksek SKU (stok kodu) içeren operasyonlarda otomasyonel çözümlerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Operasyonel gücümüze ilave olarak dijitalleşme odağımızı süreçlerimizin geneline yaymak için de çalışıyoruz. Örneğin araç teslim alma süreçlerinde, yeni faaliyete aldığımız kiosk uygulamamızı genişleterek akıllı kontrol tünelleri oluşturmayı, farklı alanlarda kullanıma aldığımız RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) sistemini otomotiv alanında geliştirmeyi planlıyoruz. Bu şekilde süreçlerimize hız katan, verimlilik sağlayan uygulamaları hayata geçiriyoruz.

Çevreci yaklaşımımızla ‘Yeşil taşımacılık’ olarak adlandırılan demiryolu taşımalarının payını otomotiv alanında da artırarak karbon ayak izimizi düşürüyoruz. Bu kapsamda Romanya – Türkiye arasında, 2014 yılında karayolu yerine demiryolu ve denizyolu çoklu taşıma modlarını devreye aldık. 2018 yılında, haftalık düzenli seferlerle bitmiş araçların bayi dağıtım süreçlerinde demiryolu alternatifini kullanmaya başlayarak yine bir ilke imza attık. 

3. Otomotiv firmalarına sunduğunuz avantajlar ve fark yarattığınız alanlar neler? 

Fark yarattığımız noktaların başında uzman insan kaynağımız geliyor. 45 yıla yakın deneyimimizle gerek bu alandaki gücümüz gerekse dijital uygulamalarımızla süreç yönetiminde verimlilik sağlıyoruz. Sektörü yakından takip ederken, sektörün gelişimine yön verecek çalışmaların içinde bulunuyoruz. Devreye aldığımız alternatif çoklu taşıma modları sayesinde dönemsel talep artışlarını karşılayabilen esnek yapıya ve müşteri ihtiyaçlarına hızlı cevap verme kabiliyetine sahibiz. 

Sahip olduğumuz YYS (Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası) sayesinde gümrük işlemlerindeki ayrıcalıklarımızla müşterilerimize süre ve maliyet avantajı yaratıyoruz. Oto taşıma alanında YYS kullanan tek lojistik firmasıyız.

Ayrıca, anlık entegrasyon ve izlenebilirlik sayesinde müşteri memnuniyeti sağlıyoruz. Örneğin saha içindeki her bir aracın izlenebilirliğini sağlayan teknolojiyi kullanıyoruz. Böylelikle müşterilerimize araçlarının giriş – çıkış zamanlarını, fiziki konumlarını cep telefonu, tablet gibi cihazlarla anlık olarak iletiyoruz. 

Uluslararası komple ve parsiyel yedek parça taşımacılığında hız ve hasarsızlık prensibiyle hareket ediyor, depolama alanında yüksek sayıda siparişin operasyonlarını entegre şekilde gerçekleştirerek müşterilerimizin ürünlerinin 81 ile dağıtımını sağlıyoruz. Uyguladığımız gece dağıtım organizasyonuyla da müşterilerimize maliyet, stok ve hız avantajı sağlıyoruz.

4. Pandemiyle birlikte otomotiv ihracatında önemli oranda düşüş yaşanmıştı. Aşılamanın hızlanması ile Avrupa’dan ihracat artışı gözlemliyor musunuz? 

Pandemi sırasında, araç üretiminin gereksinimleri arasında bulunan yarı iletken çiplerin üretimi, insanların evlere kapanması sonucu bilgisayar, akıllı cihaz kullanımıyla artan talebi karşılamak üzere elektronik sektörüne kaydı. Otomotiv sektöründeki talep karşılanamamaya başlandı ve dünya genelinde birçok fabrikanın durmasına sebebiyet verdi. Avrupa pazarındaki daralma nedeniyle de taşıt ihracatı pazarı 2020 yılını bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 25 düşüşle kapattı. İhracat seviyesinin 2020 yılının düşük seviyesinin ötesine geçip bir önceki yılın mertebesine yaklaşacağını öngörüyoruz.