Entegre, çevreci ve müşteri odaklı lojistik hizmetler sunan Omsan Logistics; ‘Türkiye’nin demiryolu tren işletmeciliği yetki belgesine sahip ilk özel tren işletmecisi’ unvanının da sahibi. Geniş bir coğrafyaya yayılarak global oyuncu olmak için yenilikçi uygulamaları hayata geçirdiklerine dikkat çeken Omsan Logistics Genel Müdürü Cömert Varlık; “2023’te de odağımızda dijitalleşme, inovasyon ve sürdürülebilirlik olacak” diyor.

OYAK Grubu Şirketleri bünyesinde yer alan Omsan Logistics; yurtiçinde ve yurtdışında karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu taşımacılığı, serbest ve gümrüklü depo yönetimi, mikro dağıtım, proje taşımacılığı, ev ve ofis lojistiği, gümrükleme ve sigorta hizmetleri gibi birçok hizmeti çözüm ortağı misyonuyla müşterileriyle buluşturuyor. Omsan Logistics, 2023 yılı için ajandasını da belirlemiş durumda. Omsan Logistics Genel Müdürü Cömert Varlık; “OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’in vizyonu ve stratejik bakış açısı doğrultusunda 2023’te de odağımızda dijitalleşme, inovasyon ve sürdürülebilirlik olacak” diyor. Bu alanlarda hayata geçirdikleri başarılı dönüşüm süreçlerini yöneterek müşteri memnuniyetini daha da artırmayı hedeflediklerini kaydeden Varlık; teknoloji tabanlı yeni lojistik modeller geliştirmek için çalışmalarına devam ettiklerinin de altını çiziyor.

Omsan Logistics; Fransa, Romanya ve Fas’ta bulunan şirketleriyle yurtdışında da oldukça aktif. 2021 Eylül’de Metrans ile yeni bir projeyi hayata geçirdikleri bilgisini veren Cömert Varlık; Türkiye’nin demiryolu ihracatını artırmayı amaçladıkları proje kapsamında Türkiye ile Slovakya arasında kurdukları ortak ithalat-ihracat hattında karşılıklı tren seferleri gerçekleştirilmeye başlandığını da aktarıyor. Varlık; “Proje aracılığıyla Slovakya’daki 280 bin metrekarelik dev terminal üzerinden Çekya, Macaristan, Avusturya, Polonya, Almanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine karayolu, denizyolu, havayolu ve demiryolu gibi farklı taşıma modları kullanılan intermodal taşımacılık hizmeti sunuyoruz” diyor.

Cömert Varlık ile Omsan Logistics’in yeni dönem projelerini ve hedeflerini konuştuk.

Şirketinizi tanıyabilir miyiz?

OYAK Grubu Şirketleri bünyesinde yer alan Omsan Logistics olarak, 45 yıla yakın tecrübemizle entegre, çevreci ve müşteri odaklı lojistik hizmetler sunuyoruz. Türkiye’nin demiryolu tren işletmeciliği yetki belgesine sahip ilk özel tren işletmecisi unvanını taşıyoruz. 2010 yılından bu yana Türkiye’nin çeşitli noktalarında kömür, petrokok, cevher, klinker, baca tozu, rulo sac, akaryakıt taşımaları gerçekleştiriyoruz. Ayrıca otomotiv sektöründe yurtiçi faaliyetlerimizin yanı sıra yurtdışında da fabrika-liman arası taşımalar, ithalat faaliyetlerini yürütüyoruz.

Yurtiçinde ve yurtdışında karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu taşımacılığı, serbest ve gümrüklü depo yönetimi, mikro dağıtım, proje taşımacılığı, ev ve ofis lojistiği, gümrükleme ve sigorta hizmetleri gibi birçok hizmeti çözüm ortağı misyonuyla müşterilerimizle buluşturuyoruz. İş ortaklarımızın talepleri doğrultusunda multimodal hizmet sunarak, optimum hizmet ağı yaratıyoruz. Bu sayede müşterilerimize kapasite esnekliği sunarken, sürdürülebilir çevre yönetimi için karbon ayak izi hedeflerimizi yakından takip ediyoruz.

“Takip Sistemleri İle Müşterilerimize Zaman Ve Maliyet Avantajı Sunuyoruz”

ANLIK BİLGİ AKIŞI: Müşterilerimizin bizden başlıca talebi, planlamalarını verimli şekilde yapabilmeleri için tüm tedarik zincirini uçtan uca, eksiksiz şekilde izleyebilmek. Bunun için öncelikle müşterilerimizin sistemlerine entegre oluyoruz. Bu sayede anlık bilgi akışı sağlanıyor. Ardından takip sistemleri geliştirerek müşterilerimizin beklediği zaman ve maliyet avantajını sunuyoruz. Teknolojinin daha da öne çıktığı depolama faaliyetlerimiz kapsamında, perakende ve e-ticaret sektöründeki müşterilerimiz için altyapımızda sorter ve dikey asansörlü konveyör hatları oluşturduk. Bu sistemlere hâkim etkin insan kaynağımızla da operasyonlarımıza hız kazandırıyoruz. Depolama hizmetinde müşterilerimize terzi usulü depolar ve otomasyon sistemleri tasarlıyoruz. Ayrıca özel olarak geliştirilmiş dijital uygulamalar ve entegrasyonlarla müşteri memnuniyetini destekliyoruz.

DİJİTAL YÜK TAKİP UYGULAMASI: Denizyolu konteyner taşımacılığı alanında müşterilerimizin yüklerini online ve şeffaf olarak takip edebilecekleri dijital yük takip uygulamasını hayata geçirdik. Dijital uygulamalar arasında self servis uygulamalar, kiosklar, anlık araç izlenebilirliği, müşteri sistemi ile entegrasyon, RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) kullanımı öne çıkıyor. Otomotiv lojistiği tarafında ise kiosk uygulaması ile manuel yapılan araç kabul işleminin, çalışanlar tarafından self servis yapılması ile belgelerin basılmadan ve ofise giriş yapılmasına gerek kalmadan işlemlerimizi gerçekleştirebiliyoruz.

2023 yılı için plan ve projelerinizden bahsedebilir misiniz?
OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’in vizyonu ve stratejik bakış açısı doğrultusunda 2023 yılında da odağımızda dijitalleşme, inovasyon ve sürdürülebilirlik olacak. Bu alanlarda hayata geçirdiğimiz başarılı dönüşüm süreçlerini yöneterek müşteri memnuniyetimizi daha da artırmayı hedefliyoruz.

Gündeminizdeki öncelikli konular neler olacak?
E-ticaret sektörüne yönelik geniş kapsamlı atılım hedeflerimizi gerçekleştirmek için altyapı çalışmalarımız sürüyor. Gerek konvansiyonel gerekse e-ticaret lojistiği süreçlerimizi bu atılım hedefi paralelinde şekillendirdik. Yurtdışından gelen ürünlerin limanlardan taşınması, antrepo ve gümrük
işlemleri, transit ticaret, depolama, dağıtım ve tersine lojistik hizmetlerini tedarik zinciri boyunca sunabiliyoruz. Depolama ve dağıtım alanlarımızın genişlemesine katkı sağlayacak, dinamik ve hızlı hareketlere imkân verecek tasarımlar planlıyor, yazılımlarımızı da sürekli güncelliyoruz.

Yurtdışında neler yapıyorsunuz?
Yurtdışında Fransa, Romanya ve Fas’ta bulunan şirketlerimiz, Türkiye’de Marmara, Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Karadeniz Bölge müdürlüklerimiz ve farklı hizmet alanlarına göre yatırım yaptığımız uzman insan kaynağımızla geniş bir coğrafyaya yayılarak global oyuncu olmak için yenilikçi uygulamaları hayata geçiriyoruz. 2021 Eylül ayında bu kapsamda, Avrupa’nın güçlü taşımacılık firmalarından Metrans ile yeni bir projeyi hayata geçirdik.

“Çalışanlarımız İçin Koçluk Ve Mentorluk Programları Düzenliyoruz”

OMSAN AKADEMİ: En önemli sermayemiz olarak gördüğümüz çalışanlarımıza da yatırımlar yapıyoruz. Şirket olarak değişen iş dünyasının gereksinimlerine ayak uydurabilmek ve çalışanlarımızı değişime adapte edebilmek için koçluk/ mentorluk programları veriyoruz, bu eğitimlerle çalışanlarımızın çevik yaklaşımlar kazanmalarını sağlıyoruz. Entegre olarak tüm insan kaynakları uygulamalarının yer aldığı ve kapsamlı mobil sistem altyapısına sahip uygulamalarımızla da sektörümüzde de fark yaratıyoruz. OYAK tarafından hayata geçirilen Rotamız Gelecek Programı ve kurduğumuz Omsan Akademi aracılığıyla çalışanlarımızın kişisel ve mesleki/teknik gelişimlerine destek oluyoruz. Oluşturduğumuz ekiplerle çalışanlarımızı mevcut organizasyonları dışında tüm şirket için proje üretmeye teşvik ediyoruz.

OYAK DijitalİK: Bünyesinde bulunduğumuz OYAK Grup Şirketlerinde insan kaynakları iş süreçleri: OYAK Entegre İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi ile yürütülüyor. Tüm süreçlerin tek bir yaklaşım ile ortak yürütüldüğü bu sistem; OYAK DijitalİK çatısı altında dijital ortama aktarıldı. İnsan kaynakları süreçlerini daha etkin, verimli ve entegre şekilde yönetmek amacıyla tasarlanan DijitalİK mobil uygulaması sayesinde tüm çalışanlarımızın zaman ve mekândan bağımsız olarak insan kaynakları sistemlerine etkin şekilde ulaşmalarına imkân tanıyoruz. Ayrıca çalışanlarımıza koçluk/mentorluk aracılığıyla farklı projelere erişmelerini ve bu projelerde görev almaları olanağını sunuyoruz.

Projemiz kapsamında Türkiye ile Slovakya arasında kurduğumuz ortak ithalatihracat hattında karşılıklı tren seferleri gerçekleştirilmeye başlandı. Türkiye’nin demiryolu ihracatını artırmayı amaçladığımız projemiz kapsamında yük trenleri İstanbul Halkalı Tren İstasyonu ile Slovakya’daki Metrans Terminali arasında düzenli seferler gerçekleştirmeye başladı. Proje aracılığıyla Slovakya’daki 280 bin metrekarelik dev terminal üzerinden üzerinden Çekya, Macaristan, Avusturya, Polonya, Almanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine karayolu, denizyolu, havayolu ve demiryolu gibi farklı taşıma modları kullanılan intermodal taşımacılık hizmeti sunuyoruz.

Dijitalleşme vizyonunuz nasıl şekilleniyor?
Lojistik sektöründe iş süreçlerinin etkin şekilde izlenip yönetilmesi, bu sayede de operasyonel verimliliğin artırılması, özellikle müşteri memnuniyeti açısından çok önemli. Omsan Logistics’te bunu sağlamak için dijital dönüşüme büyük önem veriyoruz. 2021’de dijitalleşme alanında önemli yatırımlara imza atarak, temassız süreçler kapsamında 250 binin üzerinde dokümanı dijital ortama taşıdık, müşteri ve tedarikçilerimizin sistemiyle entegrasyon sağladık. Teknolojik gelişmelerin iş süreçlerine dahil edilmesi, sunduğumuz hizmetlerdeki hız, kalite ve verimliliğinin artırılmasına imkân tanıyor. Bu nedenle birçok iş sürecinde otomasyona dayalı sistemlere geçiş yaptık. Teknoloji tabanlı yeni lojistik modeller geliştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Sürdürülebilirlik stratejiniz hakkında bilgi verir misiniz?
Omsan Logistics olarak, tüm faaliyetlerimizin odağında her zaman müşteri memnuniyeti, entegre hizmetler, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik yer alıyor. Teknolojinin sektöre getirdiği avantajların hizmet alanlarımızdaki kullanımını artırarak sürdürüyoruz. Bugün ‘yeşil taşımacılık’ olarak da nitelendirilen demiryolu taşımacılığında sektörde fark yaratıyoruz. Çevreci ve rekabetçi demiryolu taşımalarımızın hizmet portföyümüzdeki ağırlığını artırarak, karbon ayak izimizi asgari seviyeye düşürerek çevreye çok önemli katkılar sağlıyoruz. Halen 15 adet lokomotif ve 500’den fazla vagondan oluşan filomuzla bu alanda müşterilerimize hizmet vermeyi sürdürüyoruz.

Özellikle AB Yeşil Mutabakat ile birlikte lojistik firmalarının sektörde daha fazla çevreci projeyle fark yaratacağı düşüncesindeyiz. Biz de küresel lojistik yaklaşımlar çerçevesinde sürdürülebilirlik uygulamalarımızı tüm iş süreçlerimizde daha da yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Geçtiğimiz sene Türkiye’deki toplam demiryolu ile gerçekleştirilen taşımalar içerisinde yüzde 10’un üzerinde pay alarak, özel firmalar içinde lider konuma geldik. Yine sunduğumuz entegre hizmetler kapsamında denizyolu faaliyetlerimizi de geliştirmeye devam ediyoruz. Denizyolunda gerek özmal gerek kiralık gemilerle yürüttüğümüz operasyon hacmini yaklaşık sekiz katına çıkardık.