OMSAN Lojistik olarak tehlikeli madde taşımacılığı sektöründeki yerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz? 2020’de hangi hizmetlere imza attınız?

Tehlikeli madde taşımacılığı alanında yaklaşık 25 yıllık tecrübemizle sektörde önemli bir oyuncu olarak müşteri portföyümüzü sürekli artırıyor; endüstriyel gaz, akaryakıt, LPG, tüplü gaz, atık motor yağı taşımaları alanlarında büyüyerek ilerliyoruz. Son olarak OYAK bünyesine katılan Güzel Enerji’nin Akaryakıt ve LPG taşımacılığı operasyonlarını portföyümüze ekledik. Sağlık, Emniyet, Çevre ve Güvenlik (SEÇ-G) ilkelerinden ödün vermeyen bir diğer marka bp’ye de aynı alanda hizmet veriyoruz.

Bu iş birliğimize ek olarak, bp’nin sürücülerin risk algısı ve farkındalığını artırmak amacıyla hayata geçirdiği ‘Tehlike Avcısı’ programına dahil olduk. Bu program kapsamında bu yıl nitelikli Emniyetsiz Durum ve Davranış bildirimlerinde bulunarak, emniyetin risk altında olduğu durumları belirleyip kazaların önlenmesine katkı sağlayan üç sürücümüz ile ödül almanın gururunu yaşadık.

Tüplü gaz taşımaları kapsamında ise geçen yıl hizmet vermeye başladığımız bir başka müşterimiz için yurt içinde beş farklı bölgede sınai gaz tüketen hastane ve üretim tesislerine endüstriyel gaz taşımaları gerçekleştiriyoruz. Buna ilave olarak endüstriyel gaz alanında filomuzu ve hizmet verdiğimiz coğrafyayı genişleterek operasyonlarımızı tüm ülke genelinde yürütüyoruz. Tüm bu operasyonlarımızı SRC-5 belgeli sürücüler ve ADR standartlarına uygun filomuzla gerçekleştiriyoruz.

Sektördeki güçlü varlığımızı ve tercih edilmemizi sektörün kaçınılmaz önceliği olan SEÇ-G gerekliliklerini yıllardır üst düzeyde yerine getiriyor olmamıza borçluyuz. Sürücü eğitimlerinden risk yönetimine kadar çözüm odaklı tüm süreçlerimizi konularında uzman insan kaynağımız ve entegre hizmet sağlayabilen köklü yapımızla sağlıyoruz.

Hangi tür maddeler taşıyorsunuz? En çok hizmet verdiğiniz sektörleri öğrenebilir miyiz?

OMSAN Lojistik olarak enerji taşımacılığı alanında akaryakıt (benzin ve motorin türevleri ile LPG), endüstriyel gaz (oksijen, argon, azot, karbondioksit, propan vb.) ve atık motor yağı taşımaları gerçekleştiriyoruz. Farklı bir operasyon alanı kapsamında; Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde hareket eden ve Avrupa Birliği ilkelerine uygun koşullarda bertaraf edilmesini amaçlayan PETDER (Petrol Sanayi Derneği) tarafından yetkilendirilmiş lojistik firması olarak, yılda yaklaşık 12 bin ton atık motor yağını tüm ülke genelinde topluyoruz. Bu sayede atık yağların çevreyi kirletmeden bertaraf edilmesine katkı sağlıyoruz.

Tehlikeli madde taşımacılığı en riskli lojistik hizmetlerden biri. Bu taşımacılık türünde OMSAN’ı öne çıkaran özellikler ve sunduğunuz avantajlar neler?

Tehlikeli madde taşımacılığında güvenliği ön planda tutmak, sürücülerimizi bilinçlendirmek ve konusunda uzman insan kaynağı ile çalışmak büyük önem taşıyor. SEÇ-G standartlarını tüm operasyonlar için en üst düzeyde tutarak, uzun yıllardan beri bu hizmeti veriyor olmanın sağladığı tecrübeli insan kaynağımız ile müşterilerimize güven veriyoruz. Diğer taraftan operasyon emniyetini her şeyin önüne koymaktan çekinmeyen markalarla çalışıyor olmayı bir ayrıcalık olarak değerlendiriyoruz.

Sürücülerimizin işe alındıktan sonra eğitim oryantasyon süreçlerini tamamlanıp tek başına operasyona başlamaları bir ayı buluyor. Bu sürede sürücüler sektörel ve yasal tüm eğitimlerle birlikte, yorgunluk, öfke, stres, güvenlik gibi SEÇ-G anlamında OMSAN Lojistik beklentilerini olması gereken yerde tutmaya yardımcı olacak eğitimler de alıyor.

Sürücülerimizin çalışma saatlerini günlük takip ederek her operasyon öncesi yorgunluğunu, operasyona uygun olup olmadığını tekrar kontrol ediyoruz. Yapılan tüm sevkiyatlarda araçların hız, ani durma duraklama raporlarını takip ederek sürücülere sürekli gelişim süreci kapsamında geri bildirimler yapıyoruz. Yerinde ve kişiyle eğitimin öneminin farkında olarak, Covid önlemlerini de dikkate alarak bölgelerde sürücülerin katıldığı uygulamalı tatbikatlar gerçekleştiriyoruz. Sektörde risk oluşturabilecek bir diğer konu sefer güzergâhlarında oluşabilecek riskler. Bu riskleri öngörebilmek ve sürücülerin sürekli dinamik risk değerlendirmesini sağlamak ve hava ile yol koşullarını kontrol etmek adına tüm güzergâhları kullanım öncesi değerlendiriyoruz.

ADR yapılanmanız ve filonuz hakkında bilgi alabilir miyiz?

ADR standartlarına uygun 250 üzerinde araçtan oluşan özmal filomuzla yıllık 15 milyon, günlük ise 40 binden fazla kilometre yol katediyoruz. Tüm bu operasyonlarımızı SRC-5 belgeli sürücülerimizle gerçekleştiriyoruz.  Araçların bakım ihtiyaçları da dahil olmak üzere operasyonun tüm süreçlerinde ADR ile tam uyum sağlıyoruz.

Çözüm ortağı misyonuyla müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel hizmetler sunuyoruz. Operasyon yapısının oluşturulmasından diğer tüm süreçlere kadar onlarla birlikte kurguluyoruz. Araç yapıları ve kritik performans göstergelerini belirleyip ADR standartlarına uygun filo yapılanmasını ve optimum iş modelini oluşturuyoruz.